Tuesday, 24 July 2012

Vacation #1

Assamualaikum dan selamat berpuasa kepada yang berpuasa..yang xpuasa tak bersebab tu mintak2 pi tobat la noh..?tak baik tak pose neh...orite..sebenarnye selain daripada aku balik ke kampung..I go somewhere else..want to know where..?why? :P

okay where do you think this 'jejaka-jejaka bajet retis' go?

Its started with the 'Misfits' guy(the black one) called the 'kemeje' and the 'Malaysian jersey' guy to find a resort or any chalet with swimming pool facilities so that we can hang up like the old days(okay this is not our first time and never be the last)..later on we pick the spot and on 19/7/2012(Thursday) we start our journey there... we check in about 3 o'clock and straight to the pool...!still wondering where we go..??I bet not right..?

 no caption..
 its a draw!
definitely not edited!

On the evening..(our event was not limited to swimming only)..we walk around the resort and find a court for 'bola pasir'..so ape lagi..menyepak luw..!

team bola pantai adun Pasir Pekan+Pasir Mas

The best part is not the the loser will take care on dinners that night and the winner were going to play Playstation2 in the room..I was not lucky enough and get choosen to be the loser so its up to me to go here to buy some food...we play till Maghrib's prayer causing the guard mad and blow his whistle to stop our game..LOL!
Spesel thanx to this cafe for futhfulling our demanded orders with spesel price..(actually the budget was very low)*paham2 lah kalau dah cuti sekolah..mana nak cekau duitnyerr

We rushed back the resort..packs the BBQ's stuff and flies to the beach...its raining at that time but we all starved to death so we all BBQ in the rain...luckily the rain stops a minutes later..

 startin le fire..

 first try..:P

The BBQ was owsome!we ate till the last bone the chicken have and give somes to the guard that scold us the late evening...we then went back to the resort and some of our mate continued play the Playstattion and somes....undetected....?

Early in the morning I take the vouchers and head to the lobby for breakfast...I though I was stealth enough to go eat all by myself without get caught by others but later on they all waited in front of the door and grabbed me inside and..(you definitely don't want to know what happen..)LOL!!We went swimming again in the morning and continue played the 'bola pantai' and at 12 we all checked out and went back home...

I quess this is the best vacation ever..Im not the sport type but I play 'bola pantai' twice and its kind of sucks for the first time and I have the mucsle pain almost for a week now..but it worth to play..thanx guys..!being with you all is the best time ever in my life...:)

okay but you still didn't know where I go right..??okay laa le me go here:

 corridor's view
 5 kaki..:P
 owsome spa..!!
 le pool...

Tok Aman Bali Beach Resort...the place you all also should go visits..:) For more information : Agoda Sekian...

Monday, 23 July 2012

Journey to the Kampung :)

Assalamualaikum dan selamat berbulan puasa kepada semua ummat Islam yang sudi membaca coretan gua yang xseberapa neh..sepatutnya post tentang kampung halamanku ini di-update last week lagi tetapi disebabkan oleh ketiadaan internet connection dirumahku terpaksa lah gua update hari ni lah kan..?:)

Serba sedikit tentang kampung halamanku ialah ia merupakan sebuah pulau yang tersergam indah diantara sungai Kelantan dan Laut China Selatan dan pulau tersebut bernama Pulau Seratus atau nama komersilnya Pulau Beluru...kenapa tak dua ratus?tiga ratus ke?mesti korang pom terpikir camtu kan?dan begitulah selalunya soalan dari member-member aku bila aku bagitau nama kampung aku..okay..Dikatakan asal nama pulau tersebut datang daripada urus niaga antara penduduk pulau tersebut dengan penjajah pada zaman dahulu dan dipersetujui dengan harga sebanyak RM100 pulau itu dibeli dan dibebaskan..aik!murahnya?tapi itu dulu..ada 1sen pom boleh buat beli nasi...so kalau ikut anggaran sekarang dalam RM100,000 lah(lebih kuranglah kott :P)

Sebenarnyakan..aku ni jenis malas sikit nak balik kampung sebab malas nak tunggu boat,malas nak jalan dari jeti ke rumah,malas nak mandi kat luar(tandas masih kat luar,tandas kat dalam untuk VVIP je..haha),malas nak melayan karenah saudara mara aku dan lain-lain...tapi pada minggu lepas kebetulan aku kebosanan dan kepuasan pastu my mum plak dok paksa suruh ikut dia..so ikut jelah..

 kambing memang feymes kat sini..!
 laluan yang biasanya aku jalan-jalan

 my granny's house

 okay my first time!:)
 my second time :P
my anak kambing..haha
 the mosque
 date with my sis
 termenung sejenak
 kontrol macho!

Ke-balik-an aku ke kampung pada minggu lepas tidak seperti yang aku jangkakan..maklum lah..dah lama xbalik..semua ornag kampung datang dan tegur aku..serta merta malu menyelubungi aku..walaupun aku dah lame xbalik mereka-mereka masih menunggu kepulangan anak pulau tersebut dan memeriahkan kepulangan aku dengan pelbagai masakkan,mempersembahkan apa yang mereka telah kecapi,menceritakan hasrat mereka kepadaku..malu yang amat kurasakan pada masa itu..seolah-olah aku bukan diriku setelah sekian 1tahun aku xbalik ke kampung..

Aku leka mencari dentuman ekzos kenderaan,
Padahal aku hanyalah anak pulau yang menginginkan kedamaian melihat pokok kelapa melambai.
Aku leka mencari kelajuan dijalanan,
Padahal aku hanyalah anak pulau yang selalu menaiki bot yang lebih laju daripada kenderaan lain.
Aku leka memodified kenderaan aku,
Padahal aku hanyalah anak pulau yang mempunyai kenderaan yang meluncur lebih smooth daripada F1.
Aku leka mencari tali persaudaraan yang jauh dengan aku,
Padahal aku selalu ditemani oleh warga pulau yang lain.
Aku leka membina hubungan baru,
Padahal warga pulau sedang menunggu kepulanganku.
Aku leka akan perubahan ekonomi yang pesat membangun,
Padahal aku hanyalah anak pulau yang mendambakan kehijauan disekelilingku.
Sesungguhnya aku telah leka dan banyak mendustakan diriku...
Aku lupa akan janji-janji manisku untuk membanggakan pulauku...
Tempat aku membesar dan belajar cara hidup survival..
Tempat aku memperoleh kelasakan yang aku ada sekarang..
Tempat yang sepatutnya aku xkan lupakan....
Aku leka..

anak pulau..

Wednesday, 11 July 2012

Secret Admires

Assalamualaikum dan selamat pagi kepada semua bloggers and readers..hari ni last day aku kat Ipoh,Perak sebab kejap lagi nak balik kampung...yeah!!lame kot tak balik...rindu kat mak..rindu kat ayah n adik bongsu aku..aida nama dia..the only one sister in my siblings..comel..talkative and annoying....haha..*maaf xde gambar dia nk upload...:P okay masa dok kemas-kemas tadi ternampak lah satu keping kertas neh terselit kat buku nota aku...korang tau ape ada kat kertas 2?ok jom baca same-same...
okay..first thing on my mind..trollolololo!!but on the second thought..who is it?actually I remember found this paper clipped on my car's wiper blade..the funny thing is I drive alone and park my 'kapcai' hidden from others..*I don't regularly park at the same spot....if 'she' is real..definitely she means what she wrote...I don't think this is a troll..*maybe..because boys in my class does not have this troller-type of person and they on bikes..and usually bikers park behind the college site and my parking spot is in the basement of a supermarket...I just don't know..but I know someone that knows my parking...my 'sisters'...but when I was reversing their pschology about I was given a 'surat layang' that someone was about to kill me they just accept it and going to the cops to make a report..zzz..!haha..so to whoever you are that wrote this paper gladly I said..I'm not the guy..:)

ok enough with that..my real point of this post is actually want to show you my new room..the senior room..the room where I will spend my last 2 years here at Ipoh...this room has 2 double-decker bed..so 4 peoples were should be here but Im alone so they all mines..LOL! a 'beranda' where I can put my wet clothes and enjoys the star at night..and a function toilet..:P

 the entrance..
 sorry..xsempat nak kemas tadi..excited nk tidur..haha
 beranda..*wat intai mamak main bola boleh laaa
 my own table to stdy.......DOTA and facebook..:)
my closet..bigger than my older ones..

InsyaAllah with this kind of room I will be able to study peacefully and get the DL again...not me only but to those who read out this post also..used greatly your facilities to its limit so that everything that you do is a succsess..InsyaAllah..amin..peace!member dah meseg  nak gerak dah..aku mandi pom tak lagi neh...haha..papepom semalam tidur memang best..jangan jeles...!:P

Tuesday, 10 July 2012

Better man

Nice song..insyaAllah I will be better..to be one that you regret saying that I not professional..!

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Go easy on my concious
'Cause it's not my fault
I know I've been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I'm in pain

As my soul heals through the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Once you've found that lover
You're homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doin' all I can 
To be a better man

Monday, 9 July 2012


Assalamualaikum dan selamat pagi...!
Hari ini hari:

 Selasa , 10hb Julai 2012 bersamaan 20 Syaaban 1433...

So thats mean..........??haa...means what...??tau ke tak korang neh..??kite ni dah nak dekat dengan bulan Ramadhan dah adik kakok belako weh....!bulan Ramadhan tu bulan ape ek..??Bulan terbakar??haa..google-lah sendiri... :p

Okay sekarang ni bulan Syaaban kan..?so ape maksud Syaaban 2?*haish..perlu ke tau maksud dia?
tak perlu tapi tapi nampak sangat kita tak cakna dengan situasi saudara kita pada suatu masa dahulu..Sape saudara kita tu..?Justin Bieber kah?Lee Ming Ho kah?Peter Parker kah? tak lain tak bukan saudara sesama Islam kita..For your information..Syaaban berasal daripada perkataan ''syu'ba'' yang bermaksud berpecah/berserak-serak...Kenapa?orang Islam berpecah ke masa 2?bukan sayang(jangan gedik pikir aku nak menggatal..:P)...pada zaman Arab(sebelum Islam) mereka keluar bertebaran pada bulan ini setelah terpaksa berkurung di rumah ketika bulan Rejab.Pada bulan ini juga mereka keluar beramai-ramai mencari air dan minuman.

Okay...berbalik kepada maksud bulan Syaaban tadi..Bersabda Rasulullah yang bermaksud::

''Dinamakan dengan Syaaban(berserak-serak) itu adalah di dalamnya terdapat banyak kebajikan yang berserak-serak''

Ape kebajikannya...?

1.Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah dengan 700 kali ganda.

2.Allah akan menurunkan rahmatNya serta memberikan pengampunan umum kepada hambanya.

3.Sesiapa yang berpuasa 3 hari di awal, pertengahan dan di akhirnya maka Allah akan manuliskan baginya pahala 70 orang nabi-nabi, pahala beribadat selama 70 tahun dan jika ia meninggal pada tahun itu maka ia akan mendapat pahala mati syahid.

4.Kelebihan malam nisfu Syaaban pula ialah sesiapa yang bangun mendirikan solat sunat dan menghidupkan malam itu dengan banyak berdoa, berzikir, berselawat, bertasbih, membaca al-Quran dan sebagainya maka Allah akan membukakan untuknya 300 pintu rahmat disamping doanya tidak akan ditolak.

5.Orang-orang yang tidak diampunkan oleh Allah pada malam nisfu Syaaban ialah mereka yang menyekutukan Allah dengan sesuatu, tukang sihir, tukang nujum, mereka yang suka bermusuhan, peminum arak, penzina, pemakan riba, derhaka terhadap kedua ibubapa, pembuat firnah dan mereka yang memutuskan tali silaturrahim.

Sudahkah anda..??

p/s:I am sorry this is kind of late but I quess it worth to share..grab the chances while its still here...!

Saturday, 7 July 2012

My favourite song turns into parody..?

Greetings dearest friend..okay today I just want to share about the gotye parody..its kind of sucks but in the end they speak the truth..I love the teacher's part..LOL...enjoys the song and you will know it..:)

Friday, 6 July 2012

My First Trip to Cameron Highland

Assalammualaikum dan selamat malam kepada yang berkenaan..harap semuanya sihat belaka..bagi yang demam 2 perbanyakkan lah keluar berjogging yaa...First of all rase cam dah lame jer xupdate blog neh sejak2 wifi kena potong gara-gara hasutan syaitan yang menghasut untuk berbelanja secara overdose..tapi alhamdulillah walaupom 'TER'-belanja overdose,saya dapat pergi ke tempat yang memang kalau tanye makcik-makcik kat kampung mesti diorang nak pergi...

'erm..makcik nk pergi kutip teh kat sane..laki makcik asek makan tea kat luar jerr...xcukop tea kat uma neh',berkata seorang responden yang ditemu-ramah...

This is my first time there and memang best giler ah..!!aku neh memang jenis suka tengok benda-benda hijau(bukan biru oke!)..warna hijau neh kalau korang perasan,ia boleh wat kita rase segar dan menurut kajian anak mata yang menangkap warna hijau ini akan memberikan signal bahawa anda sedang berada di kawasan yang sungguh damai laalu menyebabkan sistem saraf anda lebih alert...haa..sebab tu lah aku minat warna hijau...:)

memang lawa lah permandangan kat sane...memang xpuas tengok...geram jer aku nak angkat gunung tu wat balik letak dalam bilik aku...haha..kami orang start our journey on 1 July 2012 at 10.00 am..kami pergi 4 buah kereta n 4 buah motor..so semuanya 21 orang peserta yang mengikuti program ini...sepatotnya 23 orang tapi ada konflik sikit..maklum lah sweet kapelL...nak pergi honeymoon berdua aje...pergi ramai-ramai xclear lah..haha...

(_muka-muka peserta yang mengikuti rombongan_)

papepom perjalanan diteruskan tanpa peduli kisah...and kitorang berenti kejap dekat Brinchang(kot) untuk memberi makanan dekat cacing yang ada kat dalam perut kami-kami neh...haha..makanan kat situ xdelah mahal sangat..cam biasa-biasa jer..ingatkan makin jauh dari laut ikan dia mahal..tapi sama jer..jangan pergi makan ikan bakar yang spesel tuh..!memang mahal lah...!

Kemudian kami meneruskan perjalanan kami-kami ke ladang teh!yeah!!memang hijau lah...best!!

haha..agak-agak jeles x korang tengok kehijauan camni??

tapi kusangka panas disiang hari....bumi mana tidak hujan...kapcai aku neh problem siket..econd hidup tapi xde gas..huhu..korang boleh bayangkan kan camne?Kabussssssssssssss!!!!!!!!!!

So kami terpaksa berhenti seketika disuatu kawasan yang kebetulannya ada tempat pembiakan strawberry..snap!snap!dulu...dan kebetulan juga disitu ada pasar berdekatan and shopping we go!!!!

Dalam sejam lebih camtu baru lah kami boleh  meneruskan perjuangan kami..The next destination is the Smoke House...memang gembira aku nak pergi..maklum lah..nak smoke neh..!tapi jangkaan aku meleset...rupa-rupanya smoke house neh rumah yang ada chimney untuk si Santa Clause masuk tuu...rumah yang di-generate-kan dengan kayu api untuk pemanasan(kalau aku salah tolong betulkan eh)...Ape lagi Snap!Snap! lah dulu kan...haha

(_dah macam pasar dibuatnya..haha_)

Semuanya berjalan lancar sehinggalah time nak balik tu..one of our troop(on bike) lost control in the wet weather and crash  in the middle of the road causing two cars collide each other..luckily the Honda brakes his car on time but but not the Saga’s car..both of the driver blames on my friend and we had to pay for the damages..we happily paid the price because money can be find,can be recollect again but not a life..we were just happy that my friend does not have serius injury..just a bit trauma..Alhamdulillah!

We then arrived at Ipoh at 8pm and hang up at Dataran Ipoh to again feed the worms inside our belly...kuat makan kan kitorang??haha..papepom percutian kali neh xmenghampakan aku dan yang lain-lain..we enjoy our moment so much and never stop talking about it..we hope that we can go there again some other time..InsyaAllah...!

This is  the four people thats ride on my kapcai.. 

ni lah kapcai aku...percaya ngak...??